10 Gode Argumenter

Hvis barnet skal påbegynde styrketræning

Nogle af udtalelserne eller argumenterne er videnskabeligt bevist igennem forskning.
Andre udtalelser er ikke videnskabeligt bevist, men de er resultater af min egen erfaring på området.
Af René Budahl Hansen, KIDZ instructor®, Personlig træner

1) Opbygning af muskelmasse

Forskning har påvist at allerede ved ca. 25- 30 års alderen begynder mennesket at miste muskelmasse. Det er derfor aldrig for tidligt at komme i gang, det som altid bedre at forebygge end at helbrede!
       

2) Styrkelse af knogler

Det er påvist at styrketræning, styrker knoglerne. Navnlig piger har rigtigt godt udbytte af at dyrke styrketræning.

 

3) Fedt tab

Det er påvist at styrketræning, er effektivt i kampen mod overflødigt fedt. Dette skyldes bl.a. en øgning af muskelmassen. En øgning af muskelmassen øger fedt forbrændingen.  

 

4) Øgning af selvværd

Overvægtige børn er ofte langsommere end "normal-vægtige" børn, og de har  "motoriske" og koordinations vanskeligheder. Dette skyldes deres ekstra vægt af overflødigt fedt som de slæber rundt på. Samt at deres muskelmasse sjældent følger med i forhold til deres kropsvægt.

5) Forebyggelse mod livsstilssygdomme

Det er påvist er der er direkte sammenhæng imellem flere former for livsstilssygdomme som kan relateres direkte til fedme, såsom:  

Sukkersyge, for højt blodtryk, hjerte-kar sygdomme, astma osv.

 

6) Forebyggelse mod idrætsskader 

Idrætsskader forekommer i alle idrætsgrene, i mere eller mindre grad. Det er bl.a. musklernes funktion at holde sammen på vores knogler og led, samt skabe bevægelse i samme. Derfor er det vigtigt at have stærke muskler. Stærke muskler har så den mulighed at de kan holde sammen på leddet ved en given udefrakommende belastning såsom, slag eller spark. Utrænede muskler bliver ofte stramme, hvilket kan evt. medføre en fibersprængning, ved en given idrætslig situation.

7) Hele familien har mulighed for at træne sammen
Hvis barnet skal have succes med at tabe sig via f.eks. styrketræning, er det vigtig som voksen at vise vejen. " Hvorfor skal jeg træne, hvis du ikke skal" kan man næsten høre barnet sige ikke? Dér ligger også dette aspekt i dét at gøre noget sammen som familie: Sammenhold, nærvær mm.

8) Barnet har mulighed for at træne lige efter skole  
En af de gode erfaringer jeg har gjort mig med træning af børn, er at træne og aktivere dem lige efter skole tid. Børnene skal så ikke lige hjem først og "falde" ind i hverdagen. Samtidig får barnet den oplevelse at det ligesom høre med til dagligdagen: Én slags forlænget skoledag med idræt.


9) Styrketræning kræver ikke et specielt talent, alle kan være med
Ved styrketræning er alle børn lige. Hér er der ingen konkurrence elementer anden end dén med barnet selv. Det gælder ikke om at komme først, hurtigst eller længst. Det gælder om at flytte vægte. Og hér har mange overvægtige børn en fordel, de er ofte stærke pga. de er vant til at slæbe rundt på ekstra vægt i form af overflødigt fedt. Det giver disse børn en succesoplevelse at se, opdage og mærke at de er stærke.


10) Styrketræning kan trænes hele året rundt

Mange træningscentre holder ikke lukket, andet end få dage om året. Det er vigtigt at lære vores børn at kroppen har brug for bevægelse, hver dag, også selvom det er ferie. Kroppen har brug for hvile imellem træningsdagene, ikke ferie, kroppen er skabt til bevægelse.
Sundhedsstyrelsen anbefaler 60 min. bevægelse til børn, hver dag!