10 Gode Råd

Hvis barnet skal påbegynde styrketræning


Nogle af udtalelserne eller argumenterne er videnskabeligt bevist igennem forskning.
Andre udtalelser er ikke videnskabeligt bevist, men de er resultater af min egen erfaring på området.
Af René Budahl Hansen, KIDZ instructor®, Personlig træner

 

1) Stil spørgsmål, og vær kritisk.

Husk også på at personalet i fitnescentret ikke er alvidende. Der er dér ingen mennesker dér er. Lyt til, hvad de har at fortælle dig og hør så efter, hvad de svarer. Gør brug af din egen sunde fornuft når du lytter eller handler på disse svar. Det er endda muligt at personalet vender tilbage med et svar til dig, hvis de ikke kan svare på spørgsmålet hér og nu.

 

2) Spørg fitnesscenteret om de har erfaring med børn dér dyrker styrketræning.
Stil gerne relevante spørgsmål til fitnesscenteret om de har erfaring med børn dér dyrker styrketræning. Stil spørgsmålet til den ledende del af personalet.

 

3) Det er en god idé at få en alene prøvetime det pågældende sted, hvor barnet ønsker at træne.
Dette for at finde ud af om barnet synes det er et rart sted at være. Samtidig er der mulighed for at finde ud af, om de har erfaring med børn og træning.

4) Spørg instruktøren om han / hun har erfaring med børn & styrketræning.
Stil gerne relevante spørgsmål til den instruktør der skal undervise barnet om de har erfaring med børn dér dyrker styrketræning.

 

5) Pas på ved træning med egen kropsvægt.(f.eks. "armbøjninger").
I branchen forlyder det at børn kun må træne med egen kropsvægtning under deres vækst. Børns knogler vokser til de er ca. 20 år! Dér bør ikke skelnes imellem, om det er vægte eller egen kropsvægt, der bruges som belastning. Hold fokus på fakta. I dét hér tilfælde er fakta bevægelsen i leddet og belastningen af samme. Børn bør ikke lave en given bevægelse i deres led, hvor dér ikke kan udføres min. 10 gentagelser med lethed, med eller uden vægte! Forskellen er den samme!

 

6) Træningsprogrammet bør ikke være for langt.
Måske ca. 30-45 min. Dette inkl. opvarmning og udstrækning. Alt i alt. Børn keder sig lynhurtigt, uanset hvad dét er, de har gang i, bliver dét hurtigt uinteressant. Når det bliver uinteressant, bliver børn uopmærksomme. Uopmærksomhed er = risiko for at komme galt af sted. Dér er samtidig en mulighed for, at de mister interessen på længere sigt.

 

7) Pas på ved træning med frie vægte
F.eks. Håndvægte, vægtstænger osv. Det er vigtigt at der er opsyn af kvalificeret personale ved brug af disse redskaber. Der er rig mulighed for overbelastningsskader, dette pga. at der er mulighed for at musklerne kan komme i yderstilling.

Brugen af frie vægte er en fantastisk form for træning, det giver udøveren en rig mulighed for at lave et utal af trænings kombinationer = alsidig træning. 

 

8) Vækst gener. ("vokseværk").
Barnet har vækst i bl.a. knogler og muskler når barnet er i voksealderen, dette har nogle børn helt op til de er 20 år! Husk at være opmærksom på om barnet nævner noget om ømhed eller anspændthed i og omkring knæ regionen. Dette har ikke nødvendigvis noget at gøre med at barnet dyrker styrketræning. Det er meget almindeligt at børn har vokseværk, i mere eller mindre grad. Selvom de ikke dyrker styrketræning. Dette er helt normalt. Vi skal gøre opmærksom på at dette også er tilfældet i de fleste andre idrætsgrene man kender til, og altså ikke kun i styrketræning.  Ved alle idrætsgrene er der en risiko for at senetilhæftningerne lider overlast.    

9) Barnets muskler behøver restitution/hvile. 
Lad derfor helst ikke barnet træne 2 dage i træk.
Ved intensivt ( tungere muskeltræning ) behøver musklerne hvile. Dét er i hvilefasen at musklerne slapper af, kommer sig, vokser og bliver stærkere.

10) Husk opvarmning & Husk udstrækning.

Opvarmning: Bør vare ca. 8 min. Med lav intensitet. Uanset, hvilken bevægelse dér udføres bliver alle musklerne opvarmet. Hjertet sørger for at blodet kommer ud i alle dele af kroppen, også knoglerne. Ved opvarmning bliver leddene ligeledes smurt.

Udstrækning: I branchen er det tilsyneladende svært at blive enige om, om det er gavnligt at strække ud eller ej! Nogen siger det ene, andre siger det modsatte. Hav for øje at smidigere muskler vokser hurtigere end usmidige muskler. Dette er dog bevist! Lyt til kroppen og brug din egen erfaring.